Zoetermeerse Tyra schittert op Nederlandse televisie

Door: Morene De Frel

ZOETERMEER – De Zoetermeerse Tyra Wiertz is hard op weg om een bekende Nederlander te worden. Met haar 13 jaar heeft ze al aardig wat zang- en acteerproducties op haar naam staan. Afgelopen week was Tyra in diverse tv-programma’s te zien.
Tyra heeft al aardig wat zang- en acteerproducties op haar naam staan.

Tyra heeft al aardig wat zang- en
acteerproducties op haar naam staan.

Ze speelde twee weken lang de rol van Sabine Krul in de jeugdserie SpangaS en had de rol van hockeymeisje in het programma Bij Ron Thuis. Afgelopen zaterdag zong Tyra in een koor van 100 musicaltalenten van het Nederlands Musical Ensemble voor Koning Willem Alexander. Dit optreden vormde de afsluiting van het Grondwet Festival in Den Haag. Na afloop werd Tyra over dit optreden geïnterviewd door het NOS Jeugdjournaal, dus ook daarmee kwam zij op televisie.
Aanstaande zaterdag zingt Tyra als soliste het nummer ‘I’m with you’ tijdens het Ronald McDonald Kinderfondsgala met diverse Nederlandse artiesten. Het belooft een spectaculaire avond te worden met een groot aantal bekende Nederlanders. Zoals Gerard Joling, Jeroen van der Boom, René Froger, Glennis Grace en Lange Frans. Tyra bijt met haar zangoptreden het spits af, waarna Robert ten Brink en Yvon Jaspers haar zullen interviewen. De opbrengst van het gala gaat naar het Ronald McDonald Kinderfonds. Dat zich vooral richt op het bijeen brengen van families. Een prachtig doel, waarmee het mogelijk wordt gemaakt dat zieke kinderen in een ziekenhuis een nachtzoen van hun ouders ontvangen.
Tyra ziet dagelijks van heel dichtbij dat een gezond kind geen vanzelfsprekendheid is. ‘Mijn 17-jarige zus Marilou heeft namelijk het Rett-syndroom, een ontwikkelingsstoornis van het zenuwstelsel’, vertelt Tyra. ‘Hierdoor is de ontwikkeling van Marilou op jonge leeftijd stil komen te staan en is zij meervoudig gehandicapt. De eerste zes maanden na de geboorte van Marilou ging haar ontwikkeling net zo snel als bij mijn oudste zus Anouk. Daarna ontstonden er steeds meer problemen rondom haar ontwikkeling. Op www.marilouwiertz.nl houden mijn ouders bij hoe het met Marilou gaat.’ Het interview dat Tyra aanstaande zaterdag geeft, zal ook gaan over haar zus Marilou en de ervaringen die het gezin Wiertz heeft met de Ronald McDonaldhuizen.
Zingen doet Tyra al sinds haar vierde. Ze zong toen in het kinderkoor van de Kinderkooracademie en volgde zanglessen bij Ella Dijkhuizen van het Centrum voor Kunst en Cultuur (CKC). Momenteel heeft Tyra zangles bij de zangschool van Babette Labeij in Amsterdam. ‘Mijn eerste professionele optredens waren de Efteling-musical ‘The Sound of Music’ en het Junior Songfestival’, vertelt Tyra. ‘Op 10 april maak ik mijn filmdebuut! Dan gaat de Nederlandse bioscoopfilm ‘Toen was geluk heel gewoon’ in première. Ik zing en acteer in een scene van deze film. Hierdoor combineer ik mijn twee grootste hobby’s met elkaar!’
Andere hobby’s van Tyra zijn hockey ,snowboarden, piano spelen en windsurfen. ‘Ik vind spannende sporten ook leuk, zoals kickboksen en waterskiën’, vertelt ze. Tyra zit in de tweede klas van het Masterclass onderwijs van het Erasmus College. ‘Op het Erasmus hebben ze veel ervaring met leerlingen die graag hun talenten ook buiten school willen inzetten. Het liefste blijf ik zingen en acteren, maar ik zou ook graag kinderarts worden. Misschien een zingende kinderarts?’

http://www.deweekkrant.nl/artikel/2014/april/03/zoetermeerse_tyra_schittert_op_nederlandse_televis

Op donderdag 10 april verscheen hetzelfde artikel maar met een foto van Tyra en Robert ten Brink op het Ronald McDonaldgala:

20140411-105513.jpg